Velikonoční soustředění NTNUI vs. Mendelu

Adam Bravený, 11. 4. 2012

Vypadá to, že se se články na našem webu nějak roztrhl pytel. Zrovna čekám na nádraží v Norrköpingu (mimochodem strašně skaredé město), přes který se vracím se soustředění a říkám si, že sem napíšu něco o rozdílu mezi naším soustředěním a soustředěním NTNUI o Velikonocích.

Místo a způsob dopravy

My se snažíme, aby se nemuselo jezdit nikam daleko, nejlépe tak hodinu cesty autem z Brna. Oni nic takového neřeší, jezdí do Česka, Rakouska, Švédska. Letos jsme jeli do Švédska, do terénů letošní 10mily a pak na několik středně velkých Švédských jarních závodů (Svartnatta, Finspång, Kolmårddubbeln). Pro mě to znamenalo vyjet o tři dny dříve a strávit je ve Stockholmu, abych měl relativně levnou letenku, celkový čas cesty se tedy defacto vyšplhal asi na 100 hodin. Zpět jedu vlakem Norrköping-Trondheim (3 přestupy, jeden noční vlak, odhadem tak 1000 km) s celkovou dobou jízdy asi 15 hodin.

Zatímco my jezdíme vpodstatě všichni zároveň, většinou autama a sejdeme se víceméně v jeden čas na jednom místě. NTNUIere, jak se norsky řeknou závodníci tohoto klubu, se trousí s časovým rozdílem až několika dní různými letadly, vlaky, autobusy a auty, ze všech možných míst Norska, Švédska a Finska.

Způsob tréninku

My si koupíme mapy, vymyslíme něco svého, většinou v jednom dni něco kratšího rychlejšího a něco delšího pomalejšího. Často jsou to různé typy tréninku, krátké postupy, Švédská hra, vrstevnickovka atd. Oni si koupí mapy i stratěmi a postavenými kontrolami, všechny tratě mají okolo 11 km, všechno obyčejný OB a většinou hodně dlouhé postupy. Končí to tak, že skoro nikdo nechodí nic celého, často jsou první 4 kontroly tak na 40 minut, takže si to všichni všemožně zkracují, což podle mě není z psychologického hlediska dobře. Na konci soustředění už kvůli únavě všichni vynechávají druhou fázi, což podle mě taky není úplně dobře.

Ubytování

Rozdíl v ubytování je daný hlavně rozdílem v nabídce. Často se bydlí v chatkách v kempu nebo v tzv. Vanderhjemech, což je takový rodinný penzion. Rozdíl tedy není velký, ale celková úroveň je trochu někde jinde, i když jde zrovna o nejlevnější variantu. Skoro všichni si vaří sami (nebo po skupinkách), většinou je přímo na pokoji kuchyň. Druhá varianta, pokud zrovna jsou mimo Norsko a není tak draho, chodí na pizzu, kebab a podobná rychlá jídla.

Financování

Startovné je plně hrazeno, stejně jako u nás. Cestu (letadlo, vlak, auto, cena celkem třeba 6000 Kč) si každý hradí sám, protože se nejedná o žádný důležitý celostátní závod. Na ubytování je přispíváno, částka se různí soustředění od soustředění. Celkově odhaduju, že náklady (jak pro nás, tak pro klub) jsou zhruba osminásobné.

Způsob oslavy Velikonoc

O tom, jak se slaví Velikonoce v Česku snad psát nemusím. Tady jsme je oslavili tím, že jsme měli v neděli večer kvíz, na základě kterého měly některé týmy výhodu v pozdějším sbírání čokoládových vajíček ze země v parku za ubytovnou. Nic víc, žádné mrskání, žádný křik.

Kdyby někoho zajímal průběh soustředění trochu víc, přikládám odkaz na video, které vyrobili kluci teď na soustředění: http://vimeo.com/40088882

Žádné komentáře

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
© VSK MENDELU v Brně, oddíl OB 2008 - 2010