Áčka Jičín

Zdeněk Mazal, 8. 6. 2011

Pomalu se nám blíží vrchol jarní sezóny. Ti, kteří nejedou na MS, MSJ, MED, či MS v ROBu (no dobře, v posledních letech se to u nás týká maximálně tak Karla) pravděpodobně ladí na dva červnové víkendy. První z nich už máme za sebou, takže si každý může zhodnotit, zda se mu případná zimní a jarní dřina vyplatila.

Náplní víkendu byl Český pohár a Áčka pod taktovkou Jičína. To pro mě osobně znamenalo varování, protože minulé zkušenosti říkají, že se občas na jejich závodech něco nepovede. Před závodem se navíc proslýchalo, že je nakonec ochranáři nepustili do skal, které byly na sobotní krátkou trať inzerované. Sobotní shromaždiště bylo v kempu, kde docela dost závodníků i bydlelo, takže sledovat průběh závodu a probíhat na diváckou kontrolu kolem vlastní chatičky bylo velmi příjemné. Největším nepřítelem pořadatelů závodů v orienťáku (kromě orgánů státní správy) bývá obvykle déšť. Ten se těmto závodům vyhnul velkým obloukem, ale vedro které panovalo, mělo paradoxně téměř stejný účinek – všichni kdo mohli byli někde zalezlí. Trochu tak ztratila efek velkoplošná obrazovka, na kterou se navíc měly přenášet mezičasy, které nefungovaly – škoda, ale určitě palec nahoru za snahu. V lese to bylo všelijaké – chlapi a ženské měli samostatný start, který byl v rámci zachování tradice Jičínské míle o 600 m dál než bylo inzerováno. Po startu tratě pročesaly malý prostor se skálami, následoval hustníkový přeběh (z nichž některé byly opravdu pichlavé) a konec zase ve skalkách. Mě osobně se trať líbila převelice, ale asi to bylo tím, že H21A patřila k nejhezčím, určitě lepší než elita. Od kategorií na druhém startu jsem slyšel o kopřivách a trávě, tedy pro většinu zklamání – hlavní skalnaté pasáž opravdu CHKO na poslední chvíli zakázalo.

Smolně se závod vyvíjel pro Karla, který před diváckou kontrolou naběhl v plné rychlosti do ostnatého drátu a na nějakou dobu si tak se třemi dírami v nohách musí dát od běhání pauzu. Pěkný výsledek zaznamenal Adam, který na trati posbíral asi 5 soupeřů a obsadil 6. místo v H21A. Kompletní výsledky na stránce závodů, mapa níže.

Po odpoledním výletu do sousedních Prachovských skal a večerním guláši (chod hospody v kempu Pařez se pravděpodobně za posledních 40 neměnil, včetně obsluhy – zajimave zpestreni) nas cekala nedelni klasika. Možnost bouřek se nenaplnila a tak od rána bylo jasné, že to bude souboj s vedrem (a pro první startující částečně i s podrostem). Tratě se také zdály poměrně dlouhé, a pro některé kategorie opravdu dlouhé byly. Já si opět nemohl stěžovat – H21A měla občerstvovačky rozmístěné optimálně a délka byla akorát na vítězný čas. Jinak trať byla opačný extrém než v Opavě – skoro vše se chodilo rovně terénem. Občas naštvala zbytečně schovaná kontrola (já například česal malé smrčky minutu a půl, kdy jsem veděl, že tam prostě musí být, ale neviděl ji) a některé tratě měly občerstvovačky až poměrně pozdě a ne na optimálních postupech. Výsledky jsou na stránce závodu.

Celkově bych řekl, že to byly solidně uspořádané závody bez závažnějších průšvihů, takže kromě toho, že mě ještě ve středu bolí nohy, víceméně spokojenost.

Žádné komentáře

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
© VSK MENDELU v Brně, oddíl OB 2008 - 2010