Mistrovství ČR na krátké trati: čtyři esa v rukávu

Petr Hrouda, 13. 6. 2007

Mazal, Kočí, Bravený & Bravený – čtyři „mladí chlapi“ si v sobotu odpoledne mohli odškrtnout „splněno“ a dát tak rezolutně zapomenout na doby, kdy se o postup do A finále v mistrovských kategoriích pravidelně starali jen dnes ne zcela zdravý Fučík a tehdy dorostenka/juniroka Dokoupilová. Finále pak už extra nevyšlo Martinovi (17.), Adam ho porazil podruhé ve dvou dnech a skončil jedenáctý, Zdeněk po těsném postupu (o 4 s) rozhodně nebyl v mužské elitě do počtu a dotáhl to na konec druhé desítky; největším esem je ovšem pro tentokrát Víťa v H16: páté místo, půl minuty od medaile! A abych se nesoustředil jen na hlavní kategorie, bez medaile se přece jen nevracíme – zasloužil se o to Aleš Chmelík bronzem v H60.

Centrum na šikmé louce, oddílové stany jak sardinky ve svahu (ale klaním se před tím, jak je jejich stavitelé dokázali srovnat „tělo na tělo“), dobře zásobený bufet (navečer přesunutý do zlatohorské školy – tady se domácí vytáhli, stejně jako s informačním servisem „kde se dá bydlet a kde dobře najíst“), nepříliš slyšitelný rozhlas (ale s tím máme v Brně také své zkušenosti, jen dva týdny staré…), dlouhé casty na start (ale s průběžně značenou vzdáleností) pořádně do kopce (nedělních 250 metrů asi hned tak někdo nepřekoná, ale mezi námi – měli bychom to raději na trati?), chvíli slunce a chvíli déšť … a taky to, kvůli čemu ty stovky kobylek obsypaly louku za posledním domem v Horním Údolí – dva mistrovské závody na úbočí Příčného vrchu.
Krásný terén, pěkně vybraný pro middle (i když pro někoho až moc brutální), střídající jednodušší místa s lahůdkovými partiemi kamenů a skalek, ať už v čistém podhorském lese nebo v některé z četných pasáží hustého porostu. Bohužel, taková místa jsou těžkým oříškem nejen pro závodníky, ale i pro mapaře – a jestliže se před rokem ozývaly výtjky na kvalitu mapy, letos se pravděpodobně ozvou zas. Mnohé partie byly docela dobře promapovány i s potřebnou mírou generalizace, avšak byla i místa, kde to poněkud zaskřípalo – možná překvapivě ne až tak v kamenech a terénních tvarech, jako spíš v porostech – slyšel jsem, že se stavitel snažil vyhnout problematickým místům v mapě, bohužel ne všude se to podařilo. Což je na middlu vždycky škoda :o(. Skoro si říkám, jestli neměly být prostory pro oba dny prohozeny – ten „hezčí“ jsme si vyběhali už v sobotu – více čistého lesa s borůvkovým podrostem, oblast „hnědých kudrlinek“ uprostřed trati, zatímco v neděli čekalo více skal a kamenů a jedna „hluchá“ pasáž „přemostěná“ dlouhým postupem.
Vše podstatné je na stránkách závodů (výsledky jsou místy trochu divočejší i v elitních kategoriích a ztráty favoritů v řádu minut na některé z kontrol asi o něčem vypovídají … jakkoli tím nechci snižovat výkony nejlepších, které mimochodem dělí 13 let – pro Jedlu další v řadě „zářezů na pažbě“, pro Lucku Krafkovou nepochybně vrchol dosavadní kariéry); kdo je zvědavý na barvičky, tak tady má mapy s tratěmi.

17 Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
© VSK MENDELU v Brně, oddíl OB 2008 - 2010