Čeřínek slunečný i uplakaný

Petr Hrouda, 20. 5. 2008

logo CerinekDvě tváře oblohy shlédly na úvodní dvojzávod Poháru elity, A a B žebříčku (pochybnosti, zda se česká béčka neběžela na Moravě, můžeme rozptýlit, historická hranice zde prochází korytem řeky Jihlavy). Pěkné závody v kvalitním terénu, většinou čistý les, místy těžký podklad se spoustou kamenů.

Co se bohužel úplně nepovedlo, je mapa – ne že by snad špatně vykreslila terén, ale trochu zahaproval tisk a modrá je skoro černá – leckomu tak trvalo různě dlouho než si všiml že směrníky jsou opravdu modré a vodoteče nejsou průseky. Modrá nakonec nebyla jedinou barvou, která v mapě „ujela“ – nesprávná zelená (i zde navíc odhadem 40 % černé) však vadila spíše „na oko“ než vlastní orientaci. Mapa je dost velká plachta na dva závody a z pohledu na rozhodzení mapařů by se mohlo zdát, že tu máme obdobu Proklesti – pohled do tiráže však vyvádí z omylu, část Petra Marečka je z předchozích let s letošní revizí. Co trochu zaráží, že v obou závodech byly i nejdelší tratě natočeny v severní a západní části, zatímco jihovýchodní skoro půlka prostoru zůstává nevyužitá – je tak otázkou, zda důvodem bylo „vytěžení“ této oblasti předchozími vrcholnými závody (celkem tři od roku 1998, tedy za posledních 10 let) nebo byl jiný důvod proč jihovýchod nechat „ležet ladem“. Je fakt, že vzhledem k probírce, která v různých částech lesa probíhá v posledních letech (viz spoustu žlutých flíčků roztroušených po celé mapě) i zmíněná revize nemohla být rychlou záležitostí a leckde znamenala spíš nové přemapování.

Omezení prostoru a chyba tisku však nic nemění na faktu, že tratě se vydařily, zvlášť middle, pro který je zdejší terén s kameny a místy porostovými detaily docela ideální. Špatná není ani klasika, i když k „pravé“ klasice možná chyběly ve větší míře delší postupy se zásadní volbou – mám za to, že by se tu daly postavit i při celkem husté síti cest, spíš by ale na to musela být použita větší část mapy než SZ půlka. I na těžší podložce s kameny se chodilo celkem rychle, špička pod pět a půl minuty na kilák – je fakt, že v oblasti kolem vrcholů Čeřínku a Mešnice (viz ukázku mapy) nejsou kdovíjaké krpály a v čistším lese se to dalo pěkně rozbalit.
Ceska pohar v OB 2008, mapa Mesnice 753 m.n.m

Pro stručnost výsledky elity: ženskou kategorii ovládly sestry Brožkovy a prohodily si pořadí (middle vyhrála Radka, klasiku Dana), v mužích ujel o parník Michal Smola, dvakrát druhy mohl být Lučan, kdyby se na klasice s Bingem nesvezl Bukovac. Pro úplnost výsledky nejlepších „traktoristů“ (viz komentář k NOB): v sobotu 16. Adam v juniorských áčkách, 7. Kočka v dospělých béčkách, nejlíp šel asi Víťa, kdyby si omrknul kód na všech kontrolách a ne na všech kromě jedné. :o( V neděli to Víťa v H18A vytáhl na 14. místo, Adam zabodoval na osmém, Kočka 11. (komentátora stejně víc zajímá jeho soukromý život :o) a Zdeněk 36. v elitě, mezi vetoši se vytáhli na šesté místo Saša v D45 a Aleš v H60 a já se „skromně“ přiznám ke druhému fleku v H35. :o)

Další výsledky a vše ostatní hledejme na stránce závodů, tady je vzorek mapy s nedělní tratí (162 kB).

19 Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
© VSK MENDELU v Brně, oddíl OB 2008 - 2010