42195

Zdeněk Mazal, 23. 10. 2010

Někteří říkají, že by si to měl každý běžec alespoň  jednou zkusit. Jiní tvrdí, že na nic kratšího se nemá cenu převlékat. A konečně další říkají, že to je naprosto zbytečná katarze a nuda. Řeč je samozřejmě o běhu maratónském, jehož délka nemá téměř nic společného se vzdáleností Maratónu od Atén, nýbrž je to přesně vzdálenost od  terasy Windsorského zámku ke královské lóži na Olympijském stadionu – 42195 m.

Protože jsme se s Karlem řadili do skupiny první, vyrazili jsme v sobotu místo do hustníků u Deblína do pražské Stromovky. Konal se zde 48. ročník Pražského maratónu. Naši minivýpravu doplnil Mára Němeček, který nebyl spokojený se svým maratonským časem zaběhnutým před 14 dny a fotografka Šárka, která si svůj úkol poněkud ztížila tím, že si s sebou v ranní rozespalosti vzala prázdnou nákupní tašku místo fotobatohu. Náš cíl byl jasný: přežít, doběhnout a zkusit se dostat s časem pod 3 hodiny.

Závod ve Stromovce se běží okruhově, jedno krátké kolečko a 8 cca pětikilometrových. Měl jsem strach, že to bude strašná nuda, ale naštestí jsem zhruba po 25 km upadl do naprosté apatie a jediné co mě zajímalo bylo kdy budu na dalším mezičase a kdy bude zase ionťák. Byl jsem taky zatraceně rád, že mám s sebou mp3 přehrávač, protože v mezičase to byla zcela dle předpokladu nuda jak prase. Krizi jsem neměl, jen posledních 10 km jsem postupně vadl a zpomaloval o cca 15 sekund na kilometr. Karel měl v průběhu trochu problémy s achilovkami, ale ustál to a Mára dostal klasicky po 32 km křeče, takže na posledních 10 km musel zpomalit o 10 minut. V cíli nám naměřili časy: Karel 2:53:43, Mára 2:56:15 a já 3:02:30. Z orienťáků jsme potkali ještě Myro Kováře, který si chtěl zlepšit čas ze svých zakletých 2:56, což se mu povedlo – pěkných 2:55:46. Po doběhu Karel pobavil pokusem o výklus, vydrželo mu to pěkných 15 m.

Tož tak, po doběhu jsem moc nemohl chodit, večer už jsem se ale vlastní silou dopravil do hospody na pivo a zpět, takže asi dobrý. Maratón si můžeme odškrtnout. Stránky závodu tu.

4 Comments

  1. Komentáře by jitka
    24. 10. 2010 @ 21.00

    Gratulace veliké! To budeš muset asi Mazi běžet ještě jednou, co? O 2:30 rychleji:-).
    A článek mne dost pobavil, hlavně nákupní taška:). Dík.
    čau zítra v sauně.

  2. Komentáře by honzafiala
    25. 10. 2010 @ 15.56

    tak já vám teda jako gratuluju, jste kanci 😉
    Přístě, pokud zdraví vydrží a přes zimu poběhám, bych to zkusil s váma pod ty 3 hodiny … H.

  3. Komentáře by Karel Fučík
    27. 10. 2010 @ 7.10

    No hlavní sranda je, že jsme to běželi víceméně náhodou. Cestou domů vyplynulo, že se nikomu zas tak moc nechtělo, ale to jsme si navzájem nesdělili.
    Co se týče té okruhové nudy, tak já jsem se taky bál, že to bude hrozná onanie, běžet tolik okruhů, ale nakonec to byla celkem zábava. Na začátku jsem se snažil držet rozumné tempo a nepouštět se do žádných větších akcí. Často se mi chtělo přidat, ale vydržel jsem to a nechal si dokonce utéct dobrou skupinku. Na 12 km mě už začalo zlobit lýtko, takže jsem se začal bavit tím, že jsem nadával a přemýšlel, kdy to budu muset zapíchnout. Pak to zase vypadalo, že to nezapíchnu. Tak se to všelijak střídalo a pořád jsem s napětím čekal, kdy mě kolem toho 35 dojde. Ještě k tomu přemýšlet, kdy co sežrat a co pít, no prostě to byla zábava.

    Karel

  4. Komentáře by Honza Fiala
    27. 10. 2010 @ 18.10

    kéž bych se naučil při běhu jíst a pít 🙂

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
© VSK MENDELU v Brně, oddíl OB 2008 - 2010