Světla nad Ostravou: cesty, paseky, ostružiny a stříbro pro Emila

Petr Hrouda, 28. 4. 2008

mistrovstvi ČR v nocnim OB 2008Mistrovství ČR v nočním OB za humny „ocelového srdce republiky“ hostil příměstský les se vším všudy – docela hustou sítí cest, nespočtem nových pasek i pomalu odrůstajících hustníků a relativně jednoduchou orientací. Zajímavější mohly být vrstevnicové kudrlinky v několika údolích, ale těm se trať víceméně vyhnula (možná dobře, vzpomeňme poučky „radši jednodušší, ale regulérní“ a při horší čitelnosti mapy v noci a měřítku 1:15000 by kontroly v „kudrlinkách“ mohly být docela na náhodu). Eliminaci náhod i za cenu usnadnění dohledávek ostatně dopomohlo i použití odrazek na kontrolách – letošní mistrovský závod skutečně nepatřil do kategorie těžkých nočáků.

Mistrovstvi CR v nocnim OB 2008, mapa Bobr 2008Přidejme k tomu nejednu kontrolu na docela jasném objektu nebo v blízkosti cesty a volby obvykle ve stylu jít přímo nebo oběhnout (viz mapu s tratí, 190 kB), přičemž všude se našlo dost cest na to, aby se skoro každý postup dal nějak oběhnout, a na druhou stranu i postupy přímo měly pořád „po ruce“ nějaké záchytné body nebo linie, takže spíš než hrozba ztracení mohl člověka od přímého postupu odradit trnitý podrost, ve kterém se místy dalo docela slušně zasekat. O pořadí pak rozhodovaly i menší chyby a rozestupy ve výsledkových listinách nejsou nijak hrozivé.

Ani jednodušší tratě, kde rozhodoval rychlý běh asi víc než bývá na NOB zvykem, nezabránily „nočním hvězdám“ s jistotou vyhrát v hlavních kategoriích. Zuzka Stehnová si připsala jedenáctý titul ve 12 sezónách (po předloňském stříbru už navléká další korálky na vítěznou nit); Petr Henych sice takovou sérii přece jen nemá, ale zato pořád posouvá hranici věku, ve kterém se dá vyhrát mistrák – po letošku to je 47 let… 
Pět ze šesti mazalů (to slovo si neberte nikdo osobně, to je pokus o převedení zkratky MZLU do jednoslovného a skloňovatelného jména pro členy oddílu :o) v Ostravě díru do světa neudělalo, jakžtakž spokojeni mohou být kluci Bravení s 9. a 11. místem. Hvězdou dne je ovšem Emil Bauer, v sobotní noci druhý s minutovou ztrátou v H60 – a to si ještě s Pavlem Pulcem střihli pár hodin předtím klasiku u Konice! Více na stránkách závodu.

Pár poznámek na konec:
• Před týdnem tu znělo uznání na adresu mapaře, který si střihnul 13 kiláků, a vypadalo to, že taková věc je dnes už něčím spíše výjimečným. Druhý případ máme hned tady – ne že by se snad zdejší Bobr dal velikostí srovnávat s Proklestí, ale firma „Sikora a syn“ (výhradní autoři této mapy) bude ve stejné sestavě podepsána i pod mapou pro krátkou trať za měsíc u Čeladné a svůj podíl budou mít oba i na mapě pro klasiku o den dříve. Taky dobrý záběr… :o)
• Tak se člověk chvíli zakecá v cíli, pak ještě počká na soupeře a až dokluše přes vesnici k vyčtení, hned mu na lístku vyhubují! Ale jo, pravidla jsou pravidla…

46 Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
© VSK MENDELU v Brně, oddíl OB 2008 - 2010