Mistrovství Moravy – letecký den a pořádné kopce pro světovou elitu

Petr Hrouda, 14. 4. 2008

Nabrat směr a rovně za nosem, případně si vybrat po které cestě zvolený postup oběhnout. Tak by se dalo asi v kostce charakterizovat hlavní rozhodování na klasické trati mistrovství Moravy, pyšnící se pro letošní rok přídomkem „mezinárodní“ – tři měsíce před rozhodujícími boji mistrovství světa v nedalekých lesích zavlálo na stojanech v cílovém prostoru celkem dvacet vlajek. Punc světovosti tak „obyčejnému regionálnímu mistrovství“ (navíc v nepříliš zajímavém terénu, co si budeme povídat) dodává účast takřka kompletní světové špičky, z absolutní elity chybí Švýcaři a Francouzi, ale Rusové a Seveřani jsou zastoupeni prakticky tím nejsilnějším, co mají k dispozici, o domácích borcích nemluvě.

Mistrovstvi Moravy na klasice 2008, mapa Ptensky zlebCo se elitních tratí týče, vypadalo hrozivě zejména mužských 16,5 km, ale v tomhle leteckém terénu to chodili pod 5’ na kilák a první dva se dostali pod 80’ (1. Wingstedt, 2. Nordberg, 3. Smola). Bohužel o klasice se asi moc nedá mluvit u žen – těžko se sice dalo předpokládat, že famózní Švédka Eliasson „uteče“ ostatním (2. Jukkola, 3. Hausken – ve stejném pořadí budou dobíhat i zítra pro medaile štafet) o čtyři minuty, ale „klasika“ pod 50 minut, to je trochu stavitelský úlet. Jak to vypadalo v celém lese, se můžete podívat na mapě s tratí (359 kB) – a doběh, který bylo potřeba dovést do centra obce, máte přímo tu…
Mistrovstvi Moravy na klasice 2008, mapa Ptensky zlebTrochu jiný zážitek než na českých „top“ závodech přinesl dvojjazyčný komentář – zejména na „zpěvný přednes“ Švéda Anderse Vestergaarda („komentátorský inventář“ závodů světového rankingu) si člověk musel chvíli zvykat (druhý den už to bylo fajn :o) a ten chlap fakt umí). Pokud jde o český komentář, v sobotu známé o-spíkry vystřídal televizí odkojený Štěpán Škorpil – netroufám si soudit, zda je lepší nebo horší než orienťáci (dobrý byl, o tom žádná), jen jednu věc si doufám příště (pokud bude komentovat MS) odpustí – přechylování cizích jmen je možná dobré pro mediální …, ale v komentáři závodu a zejména při vyhlašování vítězek je „Lena Eliassonová“, „Heli Jukkolová“ atd. uširvoucí zrůdnost. (Nevím o tom, že by v zahraničí takovýmto způsobem měnili česká jména…)
Hodně dobrým nápadem bylo „setkání po letech“ pojaté nejen jako „vyhrabání zasloužilých“ a formální děkovačka štafetovým medailistům z mistrovství světa před 25 lety (pro nás jedno z nejúspěšnějších, dá se říci že Maďarsko 1983 představovalo začátek úspěšné éry 80. let, která vyvrcholila na zatím posledním MS u nás v roce 1991). Kdo dnes zná jména Knapová-Kalibánová, Bártová, Galíková-Hlaváčová, Kuchařová a Uchytil, Ditrych, Pollák, Kačmarčík jinak než že pár z nich se občas objeví na bedně mezi nějakými veterány? Tady daly zdařilé rozhovory možnost nahlédnout „pod pokličku“, jak tehdejší hvězdy dnes žijí a co dělají.

Mistrovstvi Moravy stafet 2008, mapa Bouzov 2008Mistrovstvi Moravy stafet 2008, mapa Bouzov 2008Možná lepší klasiku (i když ne délkou) než sobotní klasická trať nakonec nabídl nedělní závod štafet. Docela odlišný terén, kopce a prudké svahy, sem tam kamenitá drolina pod nohama, před diváckou trocha hustníků, na závěr zámecký park, ale jinak převážně čistý bukový les (viz celou mapu s tratí, 268 kB) – troufám si tvrdit že o trochu větší radost z orienťáku, i když na druhou stranu taky trochu větší záběr na morál po včerejší porci kilometrů. Pár pěkných postupů na volby a solidně rozfarstované tratě – už rozmezí parametrů (7,5–7,9 km a 405–495 m převýšení) leccos napovídalo.
Celkem šestkrát (včetně úvodních dvou sprintů) zněla na počest vítězů švédská hymna. Nekorunovanou královnou moravských lesů je Lena Eliasson, nejen že nepoznala porážku ve třech individuálních závodech, ale i nejlepším časem na úseku dovádí do cíle švédskou štafetu před Finkami a Norkami. To v mužské kategorii mají dva borci v závěrečném účtování po dvou výhrách – po bok Emila Wingstedta se dneškem zařazuje Michal Smola. Zásluhu na tom, že podruhé (a dnes s patřičnou diváckou kulisou) zní hymna česká (jen my a Švédi, není to hezký? :o), má samozřejmě i Honza Bet Procházka, který přivedl do cíle smečku vlčáků z prvního úseku (totéž se ostatně povedlo i Radce Brožkové), i Tomáš Olaf Dlabaja finišující pro titul, ale byl to právě Bingo, kdo v přímém souboji s Wingstedtem na druhém úseku nadělil fenomenálnímu Švédovi tři minuty a odsoudil tak skandinávskou špičku jen k těsnému souboji (2. Švédsko, 3. Norsko) v bezpečném odstupu za Olafem.

Trochu ve stínu mezinárodní akce zůstala tentokrát domácí soutěž, ale přece jen je moravský mistrák již tradičně startem béčkového žebříku – tak se podívejme, jak jsme si vedli. Nejlépe vstoupila do soutěže Gabča Hiršová na třetím místě v D12; bohužel ji tentokrát už z mláďat nikdo nenapodobil, Otík i Saša se ve svých kategoriích zařadili zhruba do poloviny startovního pole. V béčkových jednadvacítkách to v sobotu nakopl Zdeněk, desáté místo ve slušné konkurenci určitě těší víc než skalpy klubových kumpánů. No a ať nezapomínám na staré páky, první flek urval Hrouda v H35, Libor Hirš v H45 a pochlapil se i Emil Bauer třetím místem v H60.
První mužskou štafetu (s krásným věkovým průměrem 33 let :o) na Bouzově vytáhl Karel na začátek čtvrté desítky a v „redukovaném pořadí“ (přeloženo do češtiny: mezi českými kluby) na šesté místo (že prý jsme mu se Zdenkem položili dobrý základ – ale doběh to byl docela mazácký, před náma dlouho nic, zato v dalších minutách už se to hemží…). Jeden bod by měla brát i „mladá garda“ (Hojsi, Adam, Kočka) za 20. místo, zatímco děvčatům (Martina H., Martina B., Saša) 17. pozice nestačí (zde bere body prvních 15). A rozhodně nesmíme opomenout trio veteránů, které v sestavě Nikola, Emil a Pavel vyválčilo čtvrté místo v H140, ani Sašu Jordanova, jenž se coby host u „medvědů“ z Bety postavil na stříbrný stupeň v H14.
Vše potřebné najdeme na stránce závodů, mezinárodní mistrovství má samozřejmě i reprezentativnější anglickou verzi.

27 Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
© VSK MENDELU v Brně, oddíl OB 2008 - 2010