Mistrovství na dlouhé trati – pěkný závod bez zbytečných efektů

Petr Hrouda, 17. 4. 2010

mistrovstvi CR v OB na dlouhe trati, 17. 4. 2010, vzorek tratePo sedmi letech zamířila česká elita na Hřebeny nad Mníškem a opět s cílem užít si zdejší les měrou vrchovatou – tehdejší dvě klasiky letos střídá Mistrovství ČR na dlouhé trati. Někdo možná zas někde napíše, že to byl „takový větší oblasťák“, ale kvalitu mistrovství dělá terén a tratě – a ty bych řekl že za to stály.

Terén dvou tváří – v horních partiích docela rychlý, dobře běhatelný les s většinou jasně ohraničenými porosty a jen sem tam nějakými větvemi pod nohama. Směrem k Řevnicím pak řada prudkých svahů, terénní detaily, skalní oblasti a v hojné míře kamenná pole, kde se člověk hned zpomalí o pár minut na kilák. A buďme rádi za slunce, nechci domýšlet jak by se tu běhalo kdyby lilo tak jako v týdnu. (No jak, jak? Ještě pomaleji, jak jinak… :o)

Snad jediné námitky by se našly k čitelnosti vrstevnic v kamenných pasážích, kde černá místy dominuje tak, že reliéf jde jen těžko z mapy vyčíst. Pokud jsou v reálu dominantní terénní tvary, zatímco v mapě skály a „rozsypaný mák“, jsou z toho místy dohledávky na náhodu – možná by nebylo od věci použít tmavší odstín hnědé, byť třeba ne zrovna předpisový.

mistrovstvi CR v OB na dlouhe trati, 17. 4. 2010, vzorek trate

Co hlavní kategorie? Dobře rozhozený hromadný dostih – jedna farsta, druhá farsta, třetí farsta, okruhy … startovní pole se tak docela rozředilo už po pár kontrolách a jen sem tam pak rozhodoval finiš, pokud se někdo ve společném závěru zase seběhl.

Výrazně se urvaly první holky, Martina Dočkalová, Šárka Svobodná a Eva Kabáthová s několikaminutovými odstupy. Mezi chlapy odstupy znatelně menší a vládnou ti samí co v minulých letech – Losman oplatil Kozákovi loňskou porážku, třetí flek vyválčil loni zlatý junior Dan Hájek. Matěj se s dvacetiminutovým odstupem zařadil na 14. místo, zatímco mezi juniory si další bramboru do sbírky přidal emigrant Víťa.

Tady jsou stránky závodu, tady pak na ukázku mapa s tratí (357 kB).

Žádné komentáře

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
© VSK MENDELU v Brně, oddíl OB 2008 - 2010